13

юни

ribbon

Получаваме от Русия 50 000 страници история

Оригиналите на българските документи ще бъдат копирани и върнати

Публикувано в: България;
От: pointburgas

България ще копира и върне у нас до есента 50 000 страници от своята история, които се намират в Русия. Това каза Мартин Иванов, председател на Държавната агенция “Архиви”. Всички 50 000 страници от историята ни в Русия са поръчани. Въпросът е тези 50 000 страници да бъдат ксерокопирани или пък фотокопирани, което изисква време. Надявам се, че до есента ще дойдат, уточни той пред БНР.

През 90 – те години България изпуска своя шанс да получи документите си, които са преместени в бившата СССР още през 1944 г. Това са Ñ‚. нар “трофейни” архиви. “Проблемът до голяма степен си е и наш, вината си е и наша за това, че толкова дълги години тези документи не са върнати в страната. Изпуснат е един времеви прозорец през 90-те години, когато други страни Франция или Полша са успели да върнат голяма част от тези трофейни документи в оригинал”, каза Мартин Иванов. Така у нас сега се очакват да пристигнат техни копия.

Председателят на агенцията обясни, че 50 000 архивни единици са всичките документи, за които знаем в момента, че съществуват. От средата на май до 3 юни в Русия е била работна група на агенцията, която направила съответните поръчки за връщането на документите и допълнително търсела и заснемала архиви. У нас в момента има 780 страници.


Подобни публикации