24

сеп

ribbon

Полицията спаси Киро царя

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Полицита е извела от село Катуница Ñ‚. нар. цар. Киро. Това обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев, цитиран от Дарик. Той заяви, че за да не ескалира допълнително напрежението, семейство Рашкови са напуснали селото: „Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма”.

По- рано снощи протестиращи срещу клана Рашкови подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син. Вторият от имотите е преотстъпен на другия му син, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов”. Жандармерията и полицията успяха да разгонят протестиращите, за да могат пожарникарите да потушат пламъците. Огънят е овладян.
Въпреки това продължава да е засилено присъствието на полицията и жандармерията в село Катуница.
„Протестираме срещу ромите, които отнемат човешки животи. Ð’ северна България подобни проблеми са ежедневие”, казаха фенове на” Ботев”-Пловдив, като допълниха, че ги подкрепят футболните запалянковци от цялата страна. Стана ясно и че шофьорът на микробуса, който прегази 19-годишното момче, е заловен.
Главният секретар на МВР заяви, че за безредиците в Катуница в полицията са разпитани 13 човека. Шестима от които са били задържани за 24 часа, а на двама от тях мярката за задържане е била удължена на три дни и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения. Преди мача между отборите на” Ботев”-Пловдив и “Доростол”-Силистра футболните фенове са запазили едноминутно мълчание в памет на двете починали момчета.
Митко Васев – участник от бунта снощи, се закани, че от днес нататък всеки ден ще има нападения срещу циганите в Катуница и каза, че български жертви повече няма да има, но за цигани – не е сигурен.
„Не бях, когато стана катастрофата, отидохме след това – някъде 15 минути след катастрофата. След което тръгнахме към къщата, но полицията ни спря. Искахме да се разберем с някой от тях какво искат, за какво го правят това. И двете момчета, които починаха са ми приятели”.
Васев се закани, че в селото няма да живеят повече цигани: „Всеки ден оттук нататък ще предприемаме действия: То ще се чуе, ще се разбере какво ще правим”.


Подобни публикации