12

окт

ribbon

Подслушват ни все повече

Публикувано в: България;
От: pointburgas

МВР е използвало близо 30% повече специални разузнавателни средства през миналата година в сравнение с 2010 г. Това се отчита в годишния доклад на парламентарната подкомисия за контрол на използването на специални разузнавателни средства, който беше обсъден в парламента.

През миналата година към близо 8 000 души са били приложени СРС-та. Направени са около 14 000 искания за използване на такива средства, като само 116 са отказани. Според данните от доклада е отчетен спад с 44% на исканията на прокуратурата за прилагане на СРС и спад с 19% на исканията на ДАНС в сравнение с 2010 г. Обсъждането предизвика критиките на опозицията и скандал между депутати, съобщи Дарик..

„С много голям интерес ще следим процесите в ГЕРБ до предстоящите избори – кой депутат как ще бъде мачкан, как ще бъдат изолирани определени хора”, заяви Румен Петков. Тогава Димитър Лазаров от управляващата партия го призова да каже нещо за икономическия шантаж при използването на СРС-та

„Всеки, който малко от малко ходи по земята, знае, че контрабандния дял на цигарите в България е невероятен. 2006-2007 година този контрабанден дял е бил свит на 13%, сега е 45%”, заяви в отговор Петков. Той обясни още, че „това е организирана от държавата контрабанда и тя е встрани от вниманието на СРС-тата, или е на тяхното внимание, за да бъдат изнудвани и държани за гушите тези, които използват тези инструменти”.


Подобни публикации