9

дек

ribbon

Парламентът прецака висшистите – плащат вноски за стаж наведнъж

Сумата за пенсионно осигуряване за времето на следването може да стигне до 5 000 лева

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Депутатите приеха вноските, необходими за купуване на осигурителен стаж, да се плащат накуп, предаде Агенция “Фокус”. При обсъждането на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, народният представител Емилия Масларова попита откъде някой ще извади накуп няколко хиляди лева, за да си купи трудов стаж.
Тя посочи, че за хората, родени след 1960 година, купуването на една година осигурителен стаж, се увеличава с приблизително 90 лв., а за родените след това ще поскъпне с близо 300 лв.

Депутатите от левицата настояха в своето предложение внасянето на осигурителните вноски да може да става разсрочено, но това не бе прието и от догодина промените в КСО предвиждат вноските за купуване на осигурителен стаж да се внасят на куп.

Така сумата, която трябва да бъде внесена за годините на следване на висше образование, може да достигне до 5 000 лв. и ще трябва да бъде плащана еднократно.

Предложението на Емилия Масларова и група народни представители бе внасянето на осигуровки да става по банков път – чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определена в план за разсрочено плащане, утвърден от длъжностно лице в териториално поделение на Националния осигурителен институт. Според Масларова изключването на разсроченото плащане изключително “рестриктивно”.

Хасан Адемов посочи, че хората, които са завършили висше образование, са цветът на нацията. По думите му това са хора, които са дали на обществото, ние сега ги караме да плащат. “Помислете още веднъж кого наказваме!”, заяви Адемов и уточни, че по този начин ще се ощетят именно хората с висше образование.

Промените в КСО предвиждат от догодина увеличаване на осигурителната вноска с 1,8%, с което поскъпват и вноските за купуване на една година осигурителен стаж


Подобни публикации