8

дек

ribbon

Осиновяванията – мисията невъзможна

Новият Семеен кодекс ще бъде още по-бюрократичен

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Служител ще решава дали да вписва в регистъра за осиновяванията деца, които са в приемно семейство или в т. нар. защитени къщи. Това решиха депутатите, като приеха окончателно текстове от Семейния кодекс.
Според народния представител Огнян Стоичков от “Атака” това обаче ще обрече тези деца да си останат вечно сираци. “Този текст ще затрудни още повече процеса на осиновяванията, а идеята на новия беше той да стане по-лесен, бърз и по-прозрачен. А след като парламенът записа този текст, бюрокращината става повече», коментира той, цитиран от агенция КРОСС.
Според него проблемът е в това, че ако чиновникът не е в добро настроение или не му е платено специлно, за да впише детето в регистъра, той може да реши, че не е в интерес на малчугана да го дава за осиновяване. Това е чиновнически произвол, възмути се Стоичков.
В момента в регистъра за осиновяване са вписани около 2 000 деца, а кандидат осиновителите са над 2 500, но според депутата голяма част от тях нямат шанс да вземат дете, след като те пък няма да се вписват в регистъра.


Подобни публикации