23

дек

ribbon

Осем българки заминават за Антарктида

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Осем дами участват в тазгодишната 20-та поред антарктическа българска експедиция. Това съобщи в интервю за “Дарик кафе” проф. Христо Пимпирев, който заминава на 5 януари с последната група от участници в експедицията.

Тази година България има свой проект, с който ще изследва как глобалното затопляне влияе на тюлените. Въпреки че бюджетът на експедицията е под 300 000 лева – доста под средствата, с които разполагат екипите на други държави, които нямат дори бази на Антарктида. Проф. Христо Пимпирев сподели, че нашият проект е първият по рода си в тази част на Антарктика. Той поясни, че ще се взимат проби от кожите на тюлените и ще се правят генни изследвания.

Проф. Пимпирев разказа и за проект на японци, които занесли в българската база 4 безпилотни самолета, снабдени с геофизична апаратура и в един от малкото хубави дни на Антарктида извършили първия безпилотен полет там – 270 км.

Освен това до българската база ще бъде построен нов православен параклис, като антарктиците ни се надяват в рамките на експедицията да успеят да монтират и ветрогенератори, с които да осигурят енергийната независимост на българската база на остров Ливингстън. Освен това генераторите ще спрат и замърсяването на чистата среда там. Парите за параклиса са получени от дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Параклисът е от сглобяеми елементи и е купен от Аржентина.

Председател на Българския антарктически институт се надява за следващата експедиция догодина българската база да може да си позволи и интернет, който в момента е скъпо удоволствие за нашите антарктици. За разлика от други бази, които имат даже и телевизия, нашите изследователи в момента разполагат само със сателитен телефон за връзка. Първите заминали още през ноември членове на експедицията ще посрещнат Коледа и Нова година в базата.


Подобни публикации