8

май

ribbon

Несебър и Созопол ще сключат мир в Поморие

Публикувано в: България;
От: pointburgas

На 14 май Поморие отново ще бъде домакин на ежегодната церемония по подписването на примирие между Несебър и Созопол. Свидетели на сключването на мирния договор ще бъдат поморийският кмет Иван Алексиев и председателят на общинския съвет д-р Милена Енева, а подписи под документа ще положат кметовете на споразумяващите се градове Николай Димитров и Панайот Рейзи. Шеговият ритуал бе за първи път проведен на 1 април 2003 година с дейното участие на историка Божидар Димитров.

Историята разказва, че 2 века преди Христа Месамбрия, днешен Несебър, нападнала Аполония (Созопол), без да й обяви война, като превзела Анхиало (Поморие), чийто солници са били вероятният повод за конфликта. Самият град Анхиало е създаден от Аполония, което допълнително нажежава страстите.
Месамбрийците обсадили и Аполония. Тя поискала помощ от Истрия и я получава. В резултат на това обединеният флот на Аполония и Истрия потопил в ожестечено морско сражение флота на Месамбрия, а след това съюзническите войски извършили десант в Анхиало и разбили сухопътната армия на Месембрия, която се признала за победена. Както началото на войната не било официално обявено, така и краят й не бил оповестен. Мирът бил извоюван без да бъде подписан мирен договор.
Този дипломатически пропуск на воюващите градове дава повод за зародилата се традиция за формално подписване на мирен договор между Несебър и Созопол, който да бъде подновяван всяка следваща година и да продължи 100 години, докато примирието стане трайно.


Подобни публикации