8

авг

ribbon

Несебър започва реализацията на най-мащабния си проект

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Договорът за реконструкция на ПСОВ Равда е вече факт. Кметът Николай Димитров, заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и зам. – министъра Ивелина Василева дадоха старт на един от най-важните проекти – „Събиране, пречистване и отвеждане на отпадните води от агломерация Слънчев Бряг – Несебър – Равда”. Реализацията на този проект е основен приоритет на местното управление и е част от плана за развитие на община Несебър за този програмен период.

Подготовката започва още края на 2008 г. и началото на 2009 г., когато общината печели проект за техническа помощ също по ОПОС. В рамките на проекта за техническа помощ се изработват и първите стъпки – прединвестиционни проучвания, парцеларни планове, идейни проекти за реконструкция и модернизация на вече съществуващата пречиствателна станция, идейни проекти за довеждащи и отвеждащи колектори и канално помпени станции.
Част от настоящето предложение на община Несебър е проектът за дълбоководно заустване за отвеждане на пречистените отпадни води съгласно европейските норми. Към тази пречиствателна станция ще бъдат включени и водите на Свети Влас, Ахелой и Каблешково, т.е. това е една регионална пречиствателна станция за отпадни води. След разширението, пречиствателната станция ще може да обслужва още 148 хил. души и капацитетът й ще достигне 220 хил. еквивалент жители.
„Така общината ще финализира един от най-мащабните си проекти, по който работи вече четири години. След изграждането и на претоварна станция за битови отпадъци, Несебър ще реши основните си инфраструктурни проблеми, което ще създаде по-добри условия за живот, ще даде нов тласък в развитието на туризма и ще превърне общината в още по-привлекателно място за живеене и инвестиции” каза кметът Николай Димитров.


Подобни публикации