25

фев

ribbon

Най-бедният европейски регион е в България

Северозападна България е единадесет път по-бедна от Лондон

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Най-бедният регион в Европейския съюз е Северозападният в България, а най-богатият е столицата на Великобритания Лондон. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат за 2008 г.. Районирането на страните членки е извършено на базата на единни критерии и в България то бе направено при присъединяването на страната в ЕС.

При подредбата на регионите в ЕС по богатство са взети предвид покупателната способност и брутният вътрешен продукт на глава от населението.

Според Евростат БВП на човек в Северозападния регион в България е 28% от средния за ЕС, докато в Лондон той е 343%.

През 2008 г. регионите, начело на класацията по богатство, са били Лондон (343% от средния за ЕС брутен вътрешен продукт на глава от населението), Люксембург (279%), Брюксел (216%), регион Грьонинген в Холандия (198%), регион Хамбург (188%), регион Прага столица (172%).

Сред 40-те региона в ЕС, надхвърлящи 125% от средния БВП на глава от населението в ЕС, десет са в Германия, пет – в Холандия, по четири – в Австрия и Великобритания, по три в Испания и Италия, по два в Белгия и Финландия, по един в Чехия, Дания, Ирландия, Франция, Словакия, Швеция, Люксембург.

Регионите с най-нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението се намират изцяло в България и Румъния, отбелязва Евростат. На дъното на класацията е Северозападният регион в България – 28% от средния), следван от Североизточния в Румъния (29%), Северен централен и Южен централен в България (30% от БВП всеки).

Сред 64-те региона с БВП под 75% от средния за общността, 15 са в Полша, седем – в Чехия и в Румъния, по шест – в България и Унгария, по четири в Италия и Португалия, три в Гърция, Франция (отвъдморските департаменти) и Словакия, по два във Великобритания, по един в Испания, Естония, Литва и Латвия.


Подобни публикации