17

фев

ribbon

Над 2 милиарда лева сме дали за лекарства през 2011 г.

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Над 12 процента ръст на продажбите на медикаменти в стойност бележи българският пазар за миналата година. това означава, че българите са изпили лекарства за близо 2,3 милиарда лева, съобщи БНР. Пациентите са похарчили 1, 297 млрд лева през миналата година, а държавата е купила медикаменти за 801 милиона лева. Най-голям ръст бележат хапчетата за хиретония, астма, урологични проблеми и за онкологични заболявания.

Специалисти от световната анализаторска компания за фармацевтичния пазар “Ай Ем Ес хелт” прогнозират, че през следващите 5 години българите ще плащат повече за лекарства. Причината е в неудовлетворените нужди от здравеопазване. Освен това хората плащат все повече за лекарства с рецепта поради навлизането на пазара на по-нови медикаменти.

Специалистите отчитат стабилна финансова и търговска ситуация у нас, защото здравното министерство и здравната каса плащат лекарствата в срок. За сравнение в Румъния аптеките получават парите си за лекарства след 16 месеца, а в Гърция на болниците за лекарства не е плащано от 2007 година.


Подобни публикации