6

май

ribbon

Монаси пишат историята на Зографския манастир

Публикувано в: България;
От: pointburgas

За празника на Свети Георги в Зографския манастир в Атон са дошли към 500 души, съобищ агенция «Фокус», цитирайки монах Методий, секретар на манастира „Св. Георги Зограф”. Сред тях има политици, владици от официалната делегация от България, поклоници.

Според секретаря на манастира предстои писане на историята на светата обител. „Манастирът е отпреди X век. Имало е много интересни и много трудни моменти, най-вече около идването на католиците, когато се сключва унията между византийския император Михаил Палеолог и Рим. Тогава опитват да налагат насила римокатолицизма на Света гора. Не успяват да го наложат, но избиват много хора. Тогава са убити Светите 26 мъченици зографски – наши монаси, които са оборили всички нововъведения на католиците и с най-благи думи са им казали в какво бъркат и с какво изкривяват вярата, при което католиците запалват кулата, където са били затворени нашите отци”, коментира Методий.

Историята на манастира ще бъде написана от братството. „Работим по въпроса, но винаги излизат нови и нови неща, които трябва да се проучват, а и сред монасите има много малко време, за да се занимават с наука. Работи се”, допълни монахът.


Подобни публикации