11

мар

ribbon

Министър Найденов вербува пенсионери за борба със спекулата

Хляб, олио и дизел по-скъпи в България от половин Европа

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов покани пенсионерите да се включат на доброволни начала в наблюдението на цените на храните, което ще се извършва от създадената преди два дни работна група за контрол на ценообразуването по веригата производство-преработка-търговия.

Идеята си агроминистърът лансира на среща с икономисти, давайки пример как в Словения с такава задача били ангажирани възрастните хора да следят за спекулативно повишаване на цените на храните покрай въвеждането на еврото. Така всеки ден били обявявани най-ниските цени на пазара и това довело до натиск върху ръста на цените. Подобна практика имало и в Белгия от 45 години, като наблюдателите се финансирани от работодателски организации и заможни хора

Това е добър опит, защо да не го приемем, проучим и да се възползваме там, където можем, коментира Найденов. По думите му българските пенсионери и без това са най-голямата част от обществото ни, най-потърпевши са от вдигането на цените и “нека ги ангажираме с нещо“. Той допълни на шега, че ще ги черпи с чай с мед за усилията им, ако пчеларите осигурят мед.

В същото време от парламентарната трибуна Коалиция за България призова правителството да обмисли и въведе пределни цени на основни хранителни и енергийни продукти.. Заместник-председателят на групата на левицата Ангел Найденов призна, че това е непазарна мярка, но има нужда от такава временна мярка, след като “правителството не може да се справи по друг начин със спекулата, с картелите, с организираната и икономическата престъпност и с приятелските кръгове.

“Не може цените на хляба, олиото, бензина, дизела в България, която е най-бедната страна в ЕС, да бъдат над нивата на цените в другите държави членки.», заяви Ангел Найденов. Той даде за сравнение данни, според които в Гърция килограм от най-качествената захар струва 1.69 лв., а у нас – поне 2.30 лв. Той отбеляза също, че цените на дизела към 3 март Ñ‚.г. в 11 страни-членки, сред които Кипър, Естония, Литва, Латвия, Малта, Румъния, Словакия, Словения са по-ниски от тези в България.


Подобни публикации