7

окт

ribbon

МВР въвежда нова такса за частна охрана

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Предстоящата промяна в Закона за частната охранителна дейност, с която се въвежда нова такса за самоохрана, надхвърля разумните рамки на административния контрол и е неоправдана. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара.

Промяната предвижда, когато предприятие си организира вътрешна охрана, за това да се плаща такса от 700 лева на МВР за едно населено място и 3000 лв за цялата страна. Това според БСК нарушава се Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД) и надхвърля разумните рамки на принципите и целите на административния контрол.

Подобна дейност не е стопанска и не е насочена към предоставяне на стоки и услуги на трети лица, за да се иска лицензионна такса. Освен това размерът на таксата далеч надхвърля разходите за администриране и последващ контрол. При това положение, едва ли може да се очаква някой да се самоопредели като самоохраняващ се. Изменението на закона тласка търговците към ползване на частни охранителни фирми с придобит лиценз, в които вече работят над 200 хил. души.

Регулацията няма аналог в ЕС, обслужва корпоративни интереси и води до преминаване на дейността по самоохрана в сивия сектор на икономиката.


Подобни публикации