9

май

ribbon

Лъч надежда за капитан Собаджиев

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Заловиха наркотрафиканти, които са свързвани със случая на българския капитан Светлозар Собаджиев от Варна, който гние повече от година в затвор в Панама. Той бе арестуван по обвинение, че на кораба му са открити 169 кг кокаин. Контейнеровозът „Maas Trader” който е плавал под холандски флаг /корабособственик е “Райдър шипинг”, а агент – “Марлоу навигейшън”/, се движел по маршрут Колумбия-Мексико, когато е бил задържан.

На борда му имало 13 души екипаж – украинци, руснаци и филипинци. Собаджиев бе арестуван на 28 март 2011 в панамското пристанище Сан Кристобал. Заловени са трима наркотрафиканти в Картахена, които са обвинени в производство и разпространение на кокаин. Те са издирвани от Съда на Флорида ( САЩ). Операцията по залавянето им е била координирана между ВМС на Колумбия и Техническия екип за разследвания (CTI) при прокуратурата. Групата е била разбита още през месец март.
„Това може само да ме навежда на мисълта, че скоро всичко ще приключи”, каза капитан Собаджиев, цитиран от Maritime.bg , който все още не е разпитан. Според него наетите адвокати вече са се запознали с последното развитие по случая със задържането на босовете. Те са влезли във връзка с почетната консулка на България в Панама. „В момента адвокатите работят”, изтъкна капитанът, като допълни, че е бил уверен, че ще получи лекарства и неща от първа необходимост в близките часове.
От МВнР мълчат, тъй като Maritime.bg не е получил информацията по официалните канали. МВнР твърдеше, че по случая се работи, но без да уточни как. Очаква се министърът на външните работи да отговори и на депутатски въпрос по повод случая.
ажданин Светлозар Собаджиев.


Подобни публикации