4

яну

ribbon

Лекарите от ТЕЛК възмутени от промените в КСО

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще възстановяват изплатените обезщетения или пенсии за инвалидност, ако впоследствие решението им бъде отменено или изменено от горестоящия административен орган или административен съд. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), влезли в сила от 1 януари. Според Сдружението на лекарите от медицинската експертиза управляващите “за пореден път са се изгаврили със статута на българския лекар“.

Оттам предупреждават, че ще се стигне до закриване на много от експертните комисии заради нежеланието на лекарите да работят под натиск. Освен това процентите на намалена трудоспособност на хората щели да се занижават умишлено от страх на лекарите от налагане на ревизионни актове.
Подобни санкции за лекарите от експертизата имаше и преди, но през лятото на 2010 година бяха отменени след дълга борба от страна на лекарите. С промените в КСО от края на миналата година обаче отново се появява текст, предвиждащ санкции. Лекарите от медицинската експертиза са възмутени, че това е станало тихомълком, без никакво обсъждане.

Според чл. 110 от кодекса контролните органи на Националния осигурителен институт (НОИ) съставят на физическите лица или на юридическите лица ревизионни актове за начет за причинените от тях щети на държавното обществено осигуряване от неправилно извършени осигурителни разходи, включително от неправилно удостоверяване на осигурителен стаж или осигурителен доход и от актове на медицинската експертиза, които са отменени, поради нарушаване на нормативните разпоредби при издаването им.

Според заетите в медицинската експертиза срещу тях и срещу лекарите като цяло се води кампания. Те са изпратили писмо, с което търсят подкрепа от страна на пациентските организации.

“В условията на финансова криза и дефицит на средства, настъпили вследствие на неправилното управление на пенсионните фондове, се прави опит вината да се хвърли изцяло и единствено на лекарите от органите на медицинската експертиза. Обръщаме се към вас, потърпевшите от всички тези безсмислени интриги и манипулации, като поднасяме предварително нашите извинения за неудобствата, които ще ви създадем с мерките, предприети от наша страна. Искаме да бъдем правилно разбрани – съчувстваме ви, но ние също имаме семейства, имаме нужда от достоен труд при достойно заплащане и от подобаващо уважение“, се казва в писмото.

От Центъра за защита правата в здравеопазването коментираха, че е все едно да се вмени задължение на съдиите да заплащат всички разходи и обезщетения по дела, за които постановените от тях решения са изменени или отменени от горната инстанция. Оттам посочват, че до този момент нито една от организациите на хората с увреждания, повечето от които се финансират от държавния бюджет, не е изразила становище по проблема.


Подобни публикации