16

ное

ribbon

Катаджиите взимали 100 000 подкупа месечно

Подкупни магистрати има, разследвания няма, посочва ЦИД

Публикувано в: България;
От: pointburgas

България, Румъния и страните от Източна Европа са сред първите по корупция в съдебната система. За разлика от страните на юг, където се наблюдава “силно заразена” съдебна система, северните им съседки отдавна са се преборили с този проблем. Това стана ясно при представянето на изследване “Организираната престъпност и корупцията: национални характеристики в страните членки на ЕС”, изготвено от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД)

По думите на Тихомир Безлов, цитиран от Mediapool, в северните страни хората дори нямат спомени за случаи на подкупни прокурори и съдии. На Юг въпросът за политическото влияние в правораздавателната система обаче е силно застъпена.
Ð’ България има сериозна корупция, но за разлика от други страни, където разследванията срещу подкупните магистрати са непрестанни, у нас такива липсват. Няма и присъди, посочи Безлов. Анализът показва, че най-честия проводник на корупция в съдебната система са адвокатите, които са “смазващият елемент”, защото те са най-честите посредници.
За корупцията в полицията от ЦИД съобщиха, че само катаджиите прибират по около 100 000 подкупа всеки месец. Безлов смята, че от началото на мандата на настоящото правителство при катаджиите са наблюдава масово отказване на рушвети.
Изследването показва също, че често цели отдели в полицията се “заразяват” с корупционно поведение и почтеното такова от страна на полицаите се санкционира от техните недобросъвестни колеги.
Изследването показва също, че за разлика от България, Италия все още се бори с масовия, силов рекет. Ð’ нашата страна рекетът е приел “много по-мека форма на контрол от страна на организираната престъпност”.


Подобни публикации