3

апр

ribbon

Канонизираха мъчениците от Батак и Ново село

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак и Ново село, загинали през 1876 година по време на турското робство, в борба за православната вяра. Паметта на новомъчениците от Батак ще се почита на 17 май, а денят ще се нарича Събор на Баташките мъченици. Паметта на новомъчениците от новоселския манастир „Света Троица” в град Априлци ще се почита на 9 май.

От днес за тези мъченици ще се служат не заупокойни молитви, а молебени за тяхното застъпничество. Това са около 4000 – 5000 българи, загинали в Батак през 1876 г., и около 700 души, загинали във въстанието в Ново село, Батошево и Кръвеник и околностите на Априлци същата година. В храм „Свети Александър Невски” бе прочетено Синодално послание в което Светият Синод определя загиналите в Батак и Новоселския девически манастир в град Априлци да бъдат провъзгласени за мъченици, заедно с произтичащите от това действия, последствия, църковна прослава, преклонение пред свети мощи и свещените им изображения, молитви за тяхното застъпничество.

Канонизацията беше извършена от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, в съслужение с духовници от Българската православна църква. На службата присъстваха много от митрополитите на Българската православна църква, представители на Духовните семинарии, на Светия Синод, свещеници. Игуменът на Зографския манастир Архимандрит Амвросий също присъства в храм „Свети Александър Невски”.

Лично Патриарх Максим освети икони с изображения на мъчениците. Иконите бяха изнесени от храма и се извърши литийно шествие около него.

Това е първата канонизация, извършвана от Българската православна църква от 46 години насам, и първата канонизация, извършвана от Негово Светейшество Патрирах Максим. Последните канонизирани български светци са Свети Паисий Хилендарски през 1962 г. и Софроний Врачански през 1964 г. Те са канонизирани от тогавашния патриарх Кирил.


Подобни публикации