6

фев

ribbon

И язовир Ясна поляна прелива

В село Бисер са загинали от наводнението най-малко трима човека

Публикувано в: България;
От: pointburgas

В резултат на валежите и снеготопенето то последните дни бургаският язовир Ясна поляна прелива. Освен него преливат още три значими язовири, съобщи БГНЕС. Това са яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали. Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска. Тя е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково.

Трима са загиналите, по официална информация при наводненията в село Бисер. Спасителните екипи вече са обходили всички къщи в село Бисер, залятото от преливната вълна на скъсаната язовирна стена на язовир Иваново.
Военна техника се е включила в акцията. Двата хеликоптера прелитат над потъналото село и се опитват да спуснат спасителите, които трябва да извадят хванатите в капан във водната стихия хора. Рухнали са около 15 къщи и постройки. Десетки животни са удавени. Мобилизирани са всички линейки в областта, които до този момент са извозили около 30-40 пострадали хора. Една част са настанени в болница, други в сградата на старческия дом в района.
Железопътният път в междугарията Свиленград – Любимец, Раднево – Любеново и гара Хасково е наводнен и движението на влакове в тези участъци е преустановено. При необходимост и възможност, пътниците ще бъдат транспортирани с автобуси.
Над 200 души от гълъбовското село Обручище са залети от придошлите води на река Соколница. Реката е разлята по поречието си на стотици метри. Половината от село е под вода. Изход и надежда няма, съобщи кметът на селото. Според хората положението ще се оправи, като спрат дъждовете. Има къщи, които са поддали от водата и започват да се срутват. Хората са в тях и няма как да бъдат извадени, освен ако не се обадят на кмета или на пожарната. Само една кола на противопожарна кола е в района. Над 100 души в селата на бедстваща Смолянска община Неделино са откъснати заради затворени от свлачище пътища.


Подобни публикации