14

дек

ribbon

“Измислени” диетолози вредяли на здравето на хората

Публикувано в: България;
От: pointburgas

След Нова година имената на всички специалисти по хранене в България ще бъдат качени на сайта на Българското дружество на хранене и диетика. Целта е хората да бъдат предпазени от „измислените” диетолози, гастролиращи по различните медии и предлагащи фалшиви диети, вредни за здравето. „Тези нароили се диетолози обикалят телевизиите и говорят не само неточни, но и опасни неща. Ð’ резултат на това хората се включват в безсмислени диети”, коментира на пресконференция проф. д-Ñ€ Божидар Попов.

Той представи книгата си „Митове и истината за храните, храненето и диетите”, която по думите му ще е полезна не само за хората, но и на масовите измислени диетолози. Професорът подчерта, че един сериозен специалист никога няма да даде една обща диета за всички хора. По думите му предлаганите в интернет, вестници и различни книги на пазара хранителни режими в по-голямата си част са абсолютен фалш.

Той обясни, че менюто за всеки човек е строго индивидуално в зависимост от неговия генотип и се назначава след сериозни клинични изследвания.
„Едно от абсурдните неща, които твърдят въпросните диетолози и от които на мен косата ми настръхва е, че със зеленчуците и плодовете получаваме пълноценен белтък. Това е абсурдно, защото в тях няма такъв”, възмути се проф. Попов.
Той не скри учудването си как българите, които според него са интелигентна нация, с такова лековерие се подлагат на различни тестове и диети, които нямат нищо общо с индивидуалния здравен статус на човек. „Като има обаче много наивници, ще има и много измамници”, коментира още специалистът.
Той добави, че неправилното хранене води до редица заболявания на сърдечно-съдовата система, рак, диабет и затлъстяване. „Диетоманията вреди много на здравето, а люшкането от една идея в друга съсипва психиката на хората”, добави проф. Божидар Попов.


Подобни публикации