7

яну

ribbon

Изкъпаха зетьовете в Кошарица

Публикувано в: България;
От: pointburgas

И тази година зетьовете на с. Кошарица, Несебърско бяха „изкъпани” на Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата Бургаска област и едно от последните в България, където се спазва този обичай от години, без да е бил прекъсван.

Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през отминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства. В спазване на обичая днес се включиха 10 зетя
По традиция те се събраха в ресторанта в центъра на селото, за да се затоплят с греяно вино и коняк преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше приповдигнато още повече от музикантите, които свириха български народни песни. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на народния оркестър те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане.
Отново съгласно обичая или заради ледената вода, някои от зетьовете се опитаха да избягат, но бяха хванати от ергените и накрая всяка една тройка /младоженец и двама ергени/ се хвърли във водата. Обичая бе извършен пред множество жители и гости на селото, дошли специално, за да почетат традицията.
В този ден за здраве се „къпят” и младите булки от свекървите си, но в домашни условия.
След ритуалното къпане някои от участниците се отправиха към ресторанта, за да продължат веселбата. Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги „къпали” през деня.


Подобни публикации