24

мар

ribbon

За 71% положението у нас се е влошило

Нараства песимизмът за изход от кризата

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Видим ръст в негативните оценки на икономическото положение на страната, както и в оценките и очакванията, свързани със собственото материално положение на домакинствата, отчетоха социолозите от ББСС Галъп. „Връщаме се на ниво от времето на тройната коалиция”, това заяви на пресконференция по повод ежемесечно национално представително изследване на шефът на агенцията Първан Симеонов.

„Много тревожно изглеждат показателите, които улавят социално-икономическите настроения на българите, са много тревожни. Крехкият оптимизъм, че България ще излезе от кризата, е на път да се изпари”, каза Симеонов.
Все повече започва да доминира нагласа, която не обещава нищо добро. Хората очакват разрешаване на икономическите им проблеми. Това обясни социологът Живко Георгиев. Показателно е, че с 10 пункта са се покачили негативните очаквания на българите по отношение на влошаване материалното им положение и увеличаване на безработицата.
На въпроса „Според Вас как се промени общото икономическо положение в страната през последните 12 месеца?” 71% отговарят, че положението е станало по-лошо, а 5% – че е станало по-добро. Според 20% положението е останало същото. Спрямо предходния месец се отбелязва чувствителен ръст на негативните оценки на икономическото положение – 12 пункта – след като в последните няколко месеца тези оценки оставаха на нива малко под 60%.
На въпроса „Как оценявате материалното положение на семейството си днес, в сравнение с преди една година?” 62% отговарят, че сега е по-зле, а 2% – че сега е по-добре. Според 33% материалното положение на семейството им е останало същото.
Зимните месеци са изпитание за българите и това дава своя отпечатък върху резултатите от изследванията. Тази ситуация подлага обаче на тежък натиск политическата класа и управляващите.
Продължава спадът на доверието към ГЕРБ. То се е понижило с 3 пункта до 24%.
БСП достига близо 18%. ДПС остава на нива от малко над 6%, „Атака” – малко под 3%. Заявилите, че ще гласуват за коалиция между „сините” партии или поотделно за тях съставляват близо 4%.
Общата тенденция е, че между 30 и 36% са хората, които няма да гласуват при различните хипотетични ситуации за президентски избори. Но това е по-скоро потенциал за наказателен вот, а не толкова вот за нова политическа сила или личност. Важно е да се знае, че наказателният вот обаче се осъществява чрез гласуване, обясни социологът Живко Георгиев.
Проучването, проведено между 10 и 17 март сред 1005 пълнолетни български граждани показва, че категоричната електорална стойност отдалечава ГЕРБ от перспективата за мнозинство.
„От премиера Бойко Борисов се очакваше изключителност и в същото време икономическа нормалност, но той все повече заприличва на останалите. Впечатленията са, че ГЕРБ не обслужва кредита си. Беше сменен жанрът на тяхното говорене”, обясни социологът Първан Симеонов. Ситуацията по отношение на управляващите вече е променена. ГЕРБ все още има ресурс като политическа сила, заради авторитета на не само една личност, но този човешки ресурс не излъчва еднозначни послания. Ð’ същото време за момента няма индикация, че някоя от опозиционните сили е съумяла да използва кризисния момент.


Подобни публикации