19

юли

ribbon

Емигрантите ни в Испания не искат децата им да се върнат в България

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Близо 2/3 от българските емигранти в Испания не биха стимулирали децата си да се завърнат в България. Това сочат данните от изследване на Института за икономически изследвания (ИИИ) на БАН за миграционния модел в Испания, които бяха обявени на пресконференция в БТА.

Проучването е осъществено в периода май-юни и обхваща 506 наши сънародници, живеещи в 24 населени места в Испания. Майките в по-голяма степен не искат децата им да се върнат у нас, което е симптом, че нещо в държавата ни не е наред, коментира доц. Веселин Минчев, зам.-директор на ИИИ.
Почти 3 на сто от българчетата в Испания не говорят български, а 15 на сто са със слаби познания по родния си език. Близо 1/3 от родителите признават, че говорят на децата си на български, но те им отговарят на испански.
Над 70 на сто от сънародниците ни в Испания нямат намерение да се връщат в България – срещу 5 на сто, които обмислят подобна стъпка. Основната заетост на българите в Испания е в хотелиерството – 15%, селското стопанство – 12%, и строителството – 11%. Близо половината от анкетираните демонстрират много добро самочувствие и смятат, че по-нищо не се отличават от испанците.
Според статистиката средната възраст на българските емигранти в Испания е 36 години, като 23% на от тях са с висше образование. Българите са третата най-голяма имигрантска група от европейски граждани в рамките на Европейския съюз, сочат скорошни данни на Евростат (Eurostat). България е и сред страните с повече емиграция, отколкото имиграция.


Подобни публикации