18

юни

ribbon

Еколози и управници не се разбраха докрай

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Преговорите между противници и привърженици на новия облекчен режим за строителство в планините продължиха днес при премиера Бойко Борисов, по чието настояване президентът наложи вето на Закона за горите и тази седмица депутатите започват работа по нов. Все още обаче не е ясно накъде ще наклонят везните, тъй като ветото дойде след мощни протести на млади хора в центъра на София, но след като министър-председателят упрекна общини и инвеститори, че не са си защитили промените, последваха контрапротести, чиято кулминация ще е тази седмица, информира Mediapool.

Най-сериозно се разминават позициите около текста, предвиждащ ски писти и лифтове да се строят без изключване на терени от държавния горски фонд, с отстъпено право на строеж. Поправката, известна като “Витоша ски”, по името на фирмата, която си я “поръча”, би спестила на инвеститорите високите такси за изключване от горския фонд, призна земеделският министър Мирослав Найденов в петък, когато екоактивисти и управляващи седнаха да преговарят.

Природозащтинците, представени в понеделник от Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и бивш директор на парк “Витоша” и Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа), настояват това да става след заплащане на такса за смяна на предназначението на земята.

Докато не се постигне консенсус между всички заинтересовани страни по тази част от закона, той няма се гласува, увери Десислава Танева (ГЕРБ), шеф на парламентарната комисия по земеделие и гори. Всъщност това е било нареждането на премиера Бойко Борисов, който е заявил на срещата: “Правете каквито искате митинги, не искам да ми се мърси името и да ме обвиняват в лобизъм”.

Първоначалното предложение на еколозите е било да се запази сегашният регламент – инвеститорът плаща такса за смяна на предназначението на терена, набелязан за застрояване, а държавата се задължава да му продаде имота. Така новият собственик се разполага с него, както намери за добре.

Филип Цанов от сдружение “Природата за хората и регионите”, което стои зад облекчения регламент за ски строителство, категорично отхвърля този вариант. Държавата ще загуби собствеността върху част от горския фонд, а върху продадените терени ще изникнат комплекси и хотели, а не спортни съоръжения, каза Цанов, който се води консултант на “Витоша ски”, собственик на лифтовете над София. Той пропусна да обясни, че това е и най-скъпят възможен вариант, защото инвеститорът плаща веднъж смяна на предназначението на земята и втори път плаща цената за самия терен.

В хода на разговорите еколозите са се съгласили земята, предвидена за строеж на ски съоръжения, да остава държавна собственост т.е. да отпадне “такса продажба”. Те обаче настояват за запазване на такса за смяна на предназначението. Тя може да се начислява по нов начин, който да отчита, че теренът ще се ползва временно – за 30 години примерно. Инвеститорът ще заплаща и такса за отстъпено право на строеж, което ще се учредява след конкурс.

Преговорите ще продължат следващите дни в земеделското министерство като в тях ще се включат и представители на Националното сдружение на общините в България.


Подобни публикации