29

мар

ribbon

Две болници спорят за първенство в трансплантациите на стволови клетки

Публикувано в: България;
От: pointburgas

221 трансплантации на стволови клетки са направени в страната ни от 2000-та година насам. 15 от тях са от донор, който не е член на семейството на пациента. Това съобщиха от Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания.

Поводът за оповестяването на тези данни е изнесената информация, че в друга болница е направена уникална за България трансплантация на стволови клетки. Медиците се опасяват, че разпространението на невярна информация притеснява бившите им пациенти и поставя под съмнение репутацията им.

Миналата седмица доц. Николай Михайлов от Националната болница за хематологични заболявания съобщи, че екипът му е реализирал първата трансплантация на стволови клетки от чужд донор у нас.

Днес колегите му от детската онкохематология, известна като клиниката на проф. Бобев, оповестиха, че първата такава процедура е извършена в България през октомври 2000-та година. Ð’ болницата се извършват около 10 костно-мозъчни трансплантации годишно, като повече от половината пациенти са от групата на така наречените млади възрастни – между 18 и 30 години.

Държавата плаща по 15 хиляди лева за всяка трансплантация, а реалните разходи са около 60 хиляди лева. Костно-мозъчната трансплантация се предлага на малък процент болни, които не се повлияват от друг тип лечение. Средно около половината пациенти с такива трансплантации са с продължителна преживяемост.


Подобни публикации