11

окт

ribbon

Две АЕЦ ще трябва да построи България

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Като част от противодействието на глобалното затопляне, България трябва да построи две атомни електроцентрали. Това е записано в съглашението, което Организацията на обединените нации препоръчва на страните членки да приемат като национална стратегия. Това заяви Иван Савов, регионален директор на „Интертек Муди”, цитиран от NewsBG.Ru.

По данни от доклада на Световната ядрена асоциация, до 2030 г. в света трябва да бъдат построени поне 559 АЕЦ, които да заменят топлоелектрическите централи. Програмата – максимум за защита на климата цели още по-голямо число ядрени централи – 1 089. Атомната енергетика трябва да компенсира огромното количество вредни емисии, изхвърляни в атмосферата при дейността на работещите с твърдо гориво електроцентрали.

Новите АЕЦ ще трябва да притежават изключително високо ниво на безопасност, включително голяма устойчивост на земетресения, урагани и други природни катаклизми.
В същото време те ще бъдат с по-малка мощност от същиствуващите сега, а според стратегията на ООН държавите ще трябва да намалят чрез енергоефективни мерки потреблението на електричество с поне 30 процента.


Подобни публикации