25

юли

ribbon

В жегите загърбихме безалкохолните

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Четиристотин и шест милиона литра безалкохолни напитки са продадени на пазара, сочи анализ на данните за потреблението през второто тримесечие на годината на Българската асоциация на производителите на безалкохолни напитки. Това е с 5% по-малко в сравнение със същия период на 2010 година, когато на пазара са били продадени 427 млн. литра. Потреблението в периода януари-юни 2011 година е 678 млн. литра, което е с близо 34 млн. литра по-малко от същия период на миналата година, когато са продадени 712 млн. литра.

Най-засегнато от неблагоприятните икономически тенденции е потреблението на натурални плодови сокове и нектари. За първите шест месеца на 2011 г. са продадени 18 млн. литра от тази група напитки, което е с 8% или с близо 3 млн. литра по-малко от същия период на 2010г.

Цените на безалкохолните напитки през първите шест месеца на годината леко спадат като цяло, но основната причина за намаляващия темп на консумация е свитото потребление на Ñ‚. нар. “студен пазар”. Продължава тенденцията интересът на търговците и потребителите да е насочен към напитките от по-нисък ценови клас и към тези в разфасовки за домашна консумация.


Подобни публикации