27

фев

ribbon

ВМА направи почетен доктор проф. Вучков

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Проф. Юлиян Вучков получи почетната титла “Доктор хонорис кауза” на ВМА. На тържествено заседание на ръководството на болницата професорът се отблагодари с пламенно слово за оказаната му чест, съобщи новини.бг.

“ВМА се оказа не само армейски, но и национален, общобългарски източник на здраве и повече радости. Аз се прекланям пред вашата професия и смятам, че тя трябва да бъде най-възнаградената, най-почитаната. Защото ние се нуждаем от вашето лекарско одобрение, че трябва да се грижим за себе си”, заяви проф. Вучков.
Той нарече българските лекари истински чудотворци и подчерта, че се прекланя пред дарбата им да лекуват. “Отдавам ви чест заради доказаната способност да съществувате повече за другите, отколкото за себе си. Винаги ще давам път да минете пред мен – защото се отказвате от много удоволствия и живеете с чуждите страдания. Вие сте победили егоизма и сте по-човечни и от останалите човеци, защото рискувате собственото си здраве. Това себеотрицание на българските лекари е подвиг, най-великата страна на доказаните човешки възможности. Нерядко спасените от вас стават по-добри хора – по-добри, отколкото преди да застанат пред вас. Защото раздялата с болестта много често облагородява човека, прави го по-щедър, по-добър и по-отзивчив към страдащите”, каза проф. Вучков. Той добави, че не се възприема “като извънземно светило”, а приема почетната титла като стимул да бъде още по-полезен за обществото. “Благодаря ви за тази изключителна чест. Дано да я заслужавам”, заяви в заключение Юлиян Вучков.
“Ние ви даваме тази награда не за това, което сте направили досега, а за това, което ще направите в бъдеще – за нас, за пациентите и за цяла България”, каза в отговор на пламенното слово на професора директорът на ВМА генерал Стоян Тонев.


Подобни публикации