10

фев

ribbon

Взрив пред редакцията на в. “Галерия”

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Взривно устройство е избухнало пред редакцията на вестник “Галерия”, която се намира в сградата на издателство “Милениум” на бул. Цариградско шосе в София, съобщи Дарик. Според полицията взривът е станал в 5,40 часа. Няма данни за жертви и пострадали хора. Нанесени са сериозни щети върху сградата, в която е станал взривът, както и на околните сгради.

По информация на Дарик, издателство “Милениум” е собственост на Недялко Недялков, бивш издател на вестник “Уикенд” и син на известния поет Недялко Йорданов.

Ð’ “Дарик кафе” Недялко Недялков коментира инцидента така: ”Това е грубо сплашване на един вестник, който се занимава с опасни неща. Ð’ 21 век такива неща се случват в България. Надявам се разследващите органи да си свършат работата, иначе подозренията за това ще паднат върху тях, защото знаете кой има интерес към това нещо, чия оставка се иска в момента. Нощният пазач е бил в сградата. Вратата е полетяла към него, но той се е опазил”.

Вестник “Галерия” получи скандална популярност, след като в началото на януари разпространи стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Няколко дни след това екипът на вестника пусна три нови скандални разговора – два между премиера Бойко Борисов и шефа на митницитеВаньо Танов и един между Танов и бившия му заместник Антоний Странджев.

Бомбата тази сутрин е била доста мощна, каза пред агенция „Фокус” експертът по сигурността към Столична община Иван Бояджиев. „Едно самоделно устройството от 400 грама тротилов еквивалент може да нанесе доста големи поражения и доброто в случая е, че взривът е ударил прозорците и не е имало хора наблизо, които да пострадат”, каза Бояджиев. По думите му подобно устройство е било поставено преди години пред редакцията на вестник „Труд” в старата им сграда на бул. „Дондуков”.
Подобни бомби могат да се използват за много цели. „Не се знае как е задействано самоделното взривно устройство, това ще се разбере след като службите за сигурност направят своите разчети и проверки, но то е насочено преди всичко за сплашване в този вид, в който е сложено сега и е взривено. Но могат да се мислят много неща”, каза експертът.


Подобни публикации