25

мар

ribbon

Ветеринари предупредиха за опасност от епидемии

Никой не следи в момента кой си ваксинира животните

Публикувано в: България;
От: pointburgas

За трета поредна година държавата отказва да сключи договори с частнопрактикуващите ветеринарни лекари за имунопрофилактика на животните. Така се създават предпоставки за безконтролно разпространение на заразни болести, които могат да навредят и на здравето на хората, предупредиха от Българския ветеринарен съюз.

По закон държавата е длъжна да сключи годишен рамков договор с ветеринарите за имунопрофилактика. За последен път, обаче, това се е случвало през 2008 година.
Без договор ветеринарните доктори могат единствено да поставят ушни марки на животните, а не да ваксинират и профилактират за инфекциозни болести. В момента дори ушни марки няма, което значи, че при заболяване не може да се проследи от къде идва дадено животно и как се е заразило то, обясняват лекарите.
Според тях, вариантът, за който земеделското министерство говори от миналата година – фермерите да плащат пряко на ветеринарите за услугите, им е допустим, но и той е само на ниво идея.
В момента никой не следи дали животновъдите ваксинират животните си, а това застрашава цели региони от избухване на заразни болести, предупреждават ветеринарните лекари.


Подобни публикации