20

яну

ribbon

ВАС възстанови “крайно нуждаеща се” от имот в Приморско съдийка

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Тричленен състав на Върховния административен съд възстанови като младши съдия уволнената заради строежите в Приморско Деница Урумова, дъщеря на магистрата от същия съд Николай Урумов. През март миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) я освободи от поста заради нарушаване на Етичния кодекс и уронване на престижа на съдебната власт, съобщи Медияпул.

Решението на ВАС може да се обжалва в срок от 14 дни. То бе поставено от състав с председател съдия Таня Вачева със закъснение от 4 месеца над препоръчителните срокове. “Крайно нуждаещата се” съдийка в Благоевград се превърна в едно от лицата на скандала с евтините парцели в крайморския град  През 2007 година тя получи право на строеж върху терен на първа линия в Приморско като “социално слаба”. По това време Урумова все още не е съдия – такава става две години по-късно.

Деница Урумова остана и единствената от всички замесени в скандала, която започва да строи върху своя парцел, като идеята е там да се издигне цяла кооперация със стаи за настаняване и кафене.

Основната теза на ВАС за отмяна на уволнението е, че Деница Урумова става младши съдия на 15 юни 2009 година, а получила парцела като “социално слаба” през 2007 година, когато още не е била магистрат. Поради тази причина колегите на баща й считат, че няма как тя да е извършила нарушение на Етичния кодекс на магистратите, защото не е имала отношение към него.

След като става младши съдия, обаче, Урумова получава разрешение за строеж върху парцела си. ВАС определя това за граждански договор между две равноправни страни, което няма връзка с начина, по който тя е получила имота две години по-рано.

Деница Урумова има 100-процентова успеваемост на делата си пред ВАС, където работи и баща й. Тя вече успя да осъди община Приморско, която отказа да й предоставя административни услуги, защото не поиска да върне парцела си.

ВАС вече възстанови на длъжност и уволнения шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, чиято дъщеря също бе замесена в скандала.

Все още се чакат решения по делата срещу съдиите от ВАС Николай Урумов, Панайот Генков и Андрей Икономов. Те бяха наказани от ВСС с понижаване на заплатите с 25% за две години. В края на миналата година стана ясно, че по изрично разпореждане на председателя на съда Георги Колев делата им са засекретени и на сайта на ВАС не се качват нито определенията на съда, нито протоколите от заседанията.


Подобни публикации