2

окт

ribbon

Българският софтуерен бизнес в челото по високи заплати

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Работещите в софтуерната индустрия са едни от най-високо платените български служители. Средната заплата в сектора през 2011 г. е била 2388 лв., което е ръст от 9% в сравнение с предходната година. Това става ясно от четвъртото издание на годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия”, което беше представено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) на пресконференция днес в БТА.

Проучването е изготвено в партньорство с консултантската компания GOPA Consultants и включва статистика за периода 2009 – 2011 г., както и прогнози за 2012 година. То е осъществено в периода март – април 2012 г., сред 40 компании, членуващи в БАСКОМ и Българската уеб асоциация (БУА). Над ¾ от участващите в него компании (31) са с българска мажоритарна собственост.

Въпреки че се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, то не е за сметка на съкратени нископлатени позиции, както това се случва в други отрасли на икономиката. Напротив – през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, отговорили на запитването, е нараснала с 10% спрямо 2009 година. Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г., а според 1/5 от запитаните ръстът ще е с между 10 и 25 процента.
Въпреки високото заплащане и добрите условия на работа, в сектора се наблюдава трайна тенденция за недостиг на кадри. Средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места, а средното време за запълване на отворена позиция е близо два месеца, става ясно от Барометъра.


Подобни публикации