5

юли

ribbon

България поставила 2 886 мини в Черно море и Дунав

Публикувано в: България;
От: pointburgas

През Втората световна война от страна на България морските и речните й граници били обезопасени с почти три хилязд мини. От тях 1 888 са ударни мини срещу кораби и подводници, 998 са подводни мини. Това съобщи в интервю пред Mediapoll председателят на Държавна агенция “Архиви” доц. Мартин Иванов.

Той се позовава на документи от Министерство на войната от 1934 – 1944 година, иззети от съветските части, които сега България си върна от руските архиви. Сред документите са “Поставянето на минни заграждения по Черноморското и Беломорското крайбрежие”, “Борба с минната опасност на река Дунав, Черно море и Бяло море през 1941-1944 г.”.

“Мине, не мине година и поредната мина изплува някъде край брега. Ако имахме от архивите разположението на тези мини, те щяха да бъдат открити и обезвредени още преди десетилетия.”, подчертава в интервюто доц. Иванов.
Най-прясното потвърждение на тезата му е тридневната одисея с търсенето на евентуална мина или бомба в бургаското пристанище, която завърши днес. В понеделник районът на Бургаската корабостроителница бе отцепен заради предполагама мина или авиобомба в морето пред завода. Екипи водолази правиха огледи но след като нищо не е намерено търсенето днес бе преустановено.
Ð’ средата на юни морска мина изплава на къмпинг “Каваците” и притесни летовниците.


Подобни публикации