17

мар

ribbon

Бургазлия показа трабант на водород

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Трабант с водородна клетка към двигателя представиха на ‘’Трабант фест’’ във Велико Търново. Тома Атанасов от Бургас е сложил водородна клетка към двигателя, като това сваля разхода му на гориво с около 30%, съобщи Радио ‘’Фокус’’- Велико Търново. Освен икономията на гориво, се намаляват и вредните емисии.

Системата е разработена от българин и е намерила приложение в САЩ. Подобна практика за монтиране на водородна клетка е широко разпространена при товарните автомобили в Европа, а такава система струва около 600 лв. Освен двигателя с водородна клетка, Тома притежава и електрически двигател. Трабантаджията обясни, че с този двигател автомобилът му става изключително икономичен, като изминава 100 км. за стотинки.
На феста присъства и собственикът на най-стария трабант в България – добричлията Кольо Тончев, баща на певицата Преслава. Колата е произведена през май 1963 година. Той е притежател над 5 такива ретро автомобила.
Трабантът е много лек за техническо поддържане, според Христо Узунов от Велико Търново, който също е участник във феста. По думите му – това е автомобил за криза. Той се обзаложи, че колата му не харчи повече от 4 – 4,5 л гориво на 100 км. Благодарение на този автомобил, той се е запознал със съпругата си. Христо Узунов има трабант от 1994 г., като това му е четвъртия такъв. Той определи трабанта като ‘’мотор с каска за четири човека’’.
Повечето от трабантаджиите казаха, че притежават и други автомобили освен социалистическия.

Снимка: АСН


Подобни публикации