2

мар

ribbon

БОРКОР и за кашкавала

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Специален орган към Министерския съвет ще следи за спекула с цените на основните хранителни стоки, обяви пред медиите земеделският министър Мирослав Найденов. От обясненията му стана ясно, че подобно на специализираното антикорупционно звено БОРКОР, звеното за храните към МС ще има изцяло аналитични функции и ще използва вече създадена информация, съобщава mediapool.

Целта на новата структура ще е да огледа още по-внимателно трендовете на цените на хранителните продукти. Ако бъдат забелязани аномалии по веригата производител – преработвател – търговец, ще бъдат сезирани съответни комисии за защита на потребителите и за защита на конкуренцията.

Министърът изрази възмущението си от цена на кашкавал 16 лв. за килограм при изкупна цена на млякото 0.70 лв. за литър. Според него въпросният кашкавал вероятно излиза от мандрата 10 лв. за килограм.

“Контролното звено няма да отнема функции от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и ще използва нейните анализи”, каза Найденов. Също като БОРКОР в аналитичното звено за цените на храните ще влизат представители на 4 министерства, включително от МВР.

“Става въпрос за орган, който да следи и наблюдава цялата производствена верига, разпределението на благата в нея и изключването на възможността за спекула и насочване на средства към прекупвачите, защото в повечето случаи това е за сметка на производителя и потребителя”, каза Найденов.

Приоритетно ще бъде изготвянето на анализи на цените на хранителните продукти от основната потребителска кошница- хляб, мляко, сирене, яйца, месо, колбаси, олио и захар. Не стана ясно как още една административна структура без правомощия ще се меси при ценообразуването на пазара.

“Там, където се констатират деформации на пазара, ще се правят проверки и там, където има нарушения – да се правят санкции”, каза министърът, но после поясни, че става дума само за анализи. Според него новият механизъм на контрол ще даде повече прозрачност за потребителите и търговците.

Създаването на новото звено бе анонсирано преди ден от земеделския министър който тогава заяви, че трябва да се създаде структура за контрол върху ценообразуването. “Възможно е министър-председателят да има инструментариум, с който да следи този процес и там, където има отклонения, да има и съответните санкции”, коментира във вторник Найденов.

По негови собствени признания спешната реакция е продиктувана от наскоро излязло социологическо изследване, според което 80 на сто от българите смятат поскъпването на храните като най-лошото, което им се е случило.


Подобни публикации