18

апр

ribbon

Болният българин плаща най-много за здраве в ЕС

Най-малко пари за здраве дава българската държава, най-недоволни от здравеопазването сме ние в Европа

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС, показва проучване, извършено от Световната здравна организация /СЗО/ през 2009 г. Българинът плаща близо 50 на сто от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент плаща 20-25 на сто, сочи проучването.

Общите разходи за здравеопазване като процент от брутния вътрешен продукт са най-високи в Германия /12 на сто/, а България е на последно място /8 на сто/. Публичните разходи за здравеопазване от БВП отново са най-високи в Германия и отново нашата страна е на последно място. Публичните разходи на глава от населението, измерени в щатски долари, в България са 5-6 пъти по-малко отколкото в другите страни от ЕС.

Най-доволни от здравеопазването в държавата си са холандците, сочи още проучването. След тях се нареждат гражданите на Дания и Ирландия, като българите са на последно място сред близо 30 държави. Днес се отбелязва Международният ден за правата на пациентите, а в България, освен че не се спазват тези права, има и огромен организационен дефицит в сферата на здравеопазването, според Теодора Захариева от Центъра за защита на правата в здравеопазването.


Подобни публикации