21

май

ribbon

Близо 1 000 души ще оставят цвете пред “Баня Башъ”

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Почти хиляда човека са заявили намерението си да оставят по едно цвете пред софийската джамия “Баня Башъ”, като начин да се извинят за кървавите сблъсъци между мюсюлмани и националисти в петък. Инициативата тръгва от социалната мрежа Фейсбук под мотото “Цвете за свободна България”. По думите на администраторите, само за няколко часа след създаването й, в групата вече е имало близо 200 членове.

“Ще оставя цвете пред осквернената джамия в София. Защото съм християнин и вярвам в Бог… Защото няма значение дали Го наричаме Исус или със сто други имена … Защото той НЕ Е Волен Сидеров…Защото ме е срам…И не мога да измисля нищо друго освен да се извиня…”, пише в страницата на събитието.
Инициативата ще продължи до 21ч. на 22 май, но вече търпи жестоки нападки от националисти, съобщава bnews.
В петък Българският хелзинкски комитет изпрати отворено писмо до главния прокурор на България Борис Велчев. В документа се посочва, че жестокият инцидент е тревожна ескалация на ксенофобията и религиозната омраза, подбудена от политически кръгове, за които подобни провокации се превръщат в професия. Това, според членовете на организацията, е тежко посегателство върху физическата неприкосновеност и религиозните права на български граждани, както и грозно петно върху международната репутация на нашата страна.

“Обръщам се към Вас с молба да упражните своите правомощия по закон и Конституция и да разпоредите цялостно разследване на инцидента пред софийската джамия. Предварителните данни насочват към ключовата роля на партия „Атака” в този инцидент. Ако разследването докаже такава роля, тогава тази партия следва да бъде обявена извън закона”, пише още в обръщението си към Велчев председателят на БХК д-Ñ€ Красимир Кънев.


Подобни публикации