2

сеп

ribbon

Без ПРО в България

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Елементи от противоракетната отбрана на НАТО ще бъдат разположени и в Турция, като така отпада вариантът България да приеме на своя територия радар от щита на своя територия. Турското външно министерство съобщи в петък, че в страната ще бъде разположен радар за ранно предупреждение за заплахата от ракетно нападение.

Говорителят на МВнР в Анкара Селджук Юнал заяви, че техническите работи и преговорите по въпроса за изграждането на радара вече са навлезли в заключителната си фаза.

България бе заявила, че е готова да приеме елементи от ПРО, ако Турция откаже. Официалната българска позиция е, че България трябва да бъде под „чадъра“ на щит.

САЩ и Румъния също вече стигнаха до споразумение за разполагането на елементи от бъдещия противоракетен щит в румънската военна база Девеселу в южната част на страната (близо до границата с България). Там ще бъдат разположени 24 ракети в три силоза.

Посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин коментира, цитиран от Интерфакс, че Москва не приема решението за разполагането на радар за ранно предупреждение на територията на Турция за сериозна заплаха за сигурността на страната.

“По данни на руски военни експерти разполагането на радар в Турция не носи пряка заплаха за руските стратегически ядрени сили. Освен това САЩ разполагат елементи от системата си за ПРО в рамките на планираните консултации”, каза Рогозин.


Подобни публикации