21

юни

ribbon

Асоциация: Медиите нямат нужда от агресия

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българската секция на Асоциацията на европейските журналисти категорично осъжда всяка форма на агресия срещу представители на професията. Изразяваме съжалението си за инцидента с оператор на bTV по време на иначе мирния протест на Орлов мост от миналата седмица, се казва в позиция на организацията, цитирана от агенция КРОСС.

Не приемаме обаче и опита за демонизиране на хиляди граждани заради действията на едно лице или на определена група индивиди. Да не забравяме, че правото изключва колективната отговорност и в този смисъл е трудно да бъде оправдано поведението на телевизионната водеща Диана Найденова, която се опита да внуши, че всички, събрали се на Орлов мост, трябва да поемат вината за случилото се с оператора Иван Филчев.

В същото време, приветстваме нарасналата чувствителност към обективността на медиите, наблюдавана в последните дни в България. Винаги сме смятали, че гражданите не трябва безкритично да приемат медийното съдържание, което им се предлага, а да изискват качество и обективност.

За съжаление, съществуват съмнения, че голяма част от собствениците на медии в България не работят в обществен интерес. Единствените, които могат трайно да променят този факт, са представителите точно на гражданското общество. Това в никакъв случай обаче не трябва да става чрез насилие, а най-малкото чрез агресия, насочена към журналистите, част от които също са жертва на безскрупулни медийни магнати. Вярваме, че всякакви неагресивни форми на гражданска активност са добре дошли и допринасят за подобряването на медийната среда в страната.


Подобни публикации