30

окт

ribbon

Антични цистерни откриха археолози в Несебър

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Спасително археологическо проучване на терена на „Старата община” в Стария Несебър откриха следи от всички периоди от съществуването на многовековния град. Намерени са следи от монументални градежи от античността и средновековието, частично унищожени от по- късни постройки. Особено интересни са откритите два антични резервоара за съхранение на вода, градени от камъни и обмазани с дебела хидрофобна замазка.

Подобни съоръжения са откривани случайно при свлачищни процеси по бреговете на полуострова, но нито една не е проучена чрез разкопки и не е публикувана. В проучвания терен се откриха и следи от най-ранното обитаване на града, което се свързва с тракийско население. Локализираните ями от периода на ранната желязна епоха (VІІІ-VІІ в. пр. Хр.) ще ни предоставят нови материални свидетелства за културата, бита и религията на най-древните обитатели на полуострова – траките.

Разкопките се финансират от община Несебър, която ще бъде инвеститор на строителството на нова административна сграда. Те се провеждат от Музей „Старинен Несебър” под научното ръководство на доц. Анелия Божкова (НАИМ – БАН) и Петя Кияшкина (Директор на музей „Старинен Несебър”).
Археологическите проучвания ще продължат до пълното изчерпване и документиране на археологическите останки.


Подобни публикации