3

мар

ribbon

“Фронтекс” поема границата ни с Турция

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

От днес Европейската агенция за граничен контрол “Фронтекс” започва от наблюдение и на българо-турската граница. Това бе съобщено от Европейската комисия в Брюксел. Засега наблюдението е със срок до края на 2011 година. Данни за броя на наблюдателите и финансовото обезпечаване на акцията засега няма. Еврокомисарката по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом нарече мисията “Доказателство за европейска солидарност”, съобщава Дойче веле.

FRONTEX – европейската агенция за управление на операционно сътрудничество в периферните райони на страните членки на Европейския съюз координира операционното сътрудничество между страните-членки в областта на управлението в периферните райони; съдейства на страните-членки при обучението на национални гранични служби, включително и изграждането на общи обучителни стандарти.

Тя осъществява анализи на риска; предприема разработването на научноизследователски изследвания, съответстващи на контролирането и наблюдението на периферните райони; подпомага страните-членки при обстоятелства, изискващи повишена техническа и операционна помощ в периферните райони; както и осигурява необходимото съдействие на страните-членки при организиране съвместни операции.

FRONTEX работи в тясно сътрудничество с други партньори на Общността и ЕС, отговорни за сигурността в периферните райони, като например EUROPOL , CEPOL , OLAF, сътрудничеството с граничните власти, както и сътрудничеството с пестицидно-санитарните и ветеринарни контролни органи с цел да насърчи цялостна координираност.

FRONTEX подобрява граничната сигурност чрез осигуряване на координация между действията на страните-членки при изпълнението на мерките на Общността по отношение на управлението на периферните граници.


Подобни публикации