30

май

ribbon

“Ню Юръп”: ЕС на помощ за тръбопровода Бургас- Александруполис

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Изграждането на тръбопровода Бургас- Александруполис вече не е въпрос между Гърция, България и Русия, а проблем на ЕС-Русия, след като засяга две страни-членки на ЕС и Русия, е заявил гръцкият заместник-министър на екологията, енергетиката и климатичните промени Янис Манатис пред вестник “Ню Юръп”, допълвайки, че Гърция се надява включването на ЕС да помогне за намаляване на българските притеснения за околната среда.

Транс Балкан Пайплайн, международната компания отговаряща за намиращия се отдавна в застой проект за заобикаляне на Босфора, е внесла молба „Европейската комисия да предостави своите добри услуги за разрешаване на появилите се екологични проблеми и опасения, по-специално от българска страна в Бургас”, съобщил Манятис.

Преди дни компанията Trans Balkan Pipeline (TBP) съобщи, че разработи нова концепция за разтоварване на суровия нефт в Бургас в рамките на проекта „Бургас-Александруполис“. Това е залегнало в преработената Оценка за въздействие върху околната и социалната среда (ОВОСС), внесена на 19 май в екоминистерството ни.

TBP са преразгледали по-ранната концепция от 2009 г., която подкрепяше ЕЗП (единичните закотвени платформи – буйове за разтоварване на суров нефт), като в настоящия момент дава предпочитание разтоварването да се извършва посредством усъвършенствани естакади в Бургаския залив.

Значително предимство на естакадата е, че съоръженията ще бъдат разположени в близост до пристанище „Росенец“ – индустриална зона, която ще даде възможност за връзка със съществуващата инфраструктура за транспортиране на нефт.


Подобни публикации