10

мар

ribbon

“Бургас и морето» – наживо и без SMS-и

Публикувано в: КултураБургас;
От: pointburgas

Фестивалът „Бургас и морето” ще стартира с нов регламент, който предвижда изпълнения наживо и премахва гласуването чрез SMS-и. Двадесет и деветото издание на емблематичния конкурс отново ще има конкурсен характер, като целта се запазва – създаване на нови любими на българската публика песни, които ще останат през годините.

Фестивалът и тази година ще се проведе в една вечер и ще бъде на 30 юли /събота/ в Летния театър на Бургас.
Композиторите и авторите на песни вече могат да изпращат своите предложения до община Бургас, като всеки автор има право да представи до две песни, като до участие се допуска само една от тях. Тази година срокът за това е удължен с две седмици и ще продължи до 17.00 часа на 25 май.

Селекционната комисия, определена от организаторите, ще се формира на нов принцип. В нея ще влязат 9 човека музикални специалисти  /композитори, текстописци, аранжори, експерти и др./ Техните имена ще бъдат оповестени след обявяването на песните-финалисти, за да се запази обективния принцип при подбора на песните. Десет дни след приключване на срока за набирането им, дванадесетте допуснати до финала песни ще бъдат обявени в сайта на община Бургас и на обновения сайт на фестивала.

Песните, допуснати до финалния кръг, ще станат известни на публиката още в началото на месец юли и ще могат да бъдат чути чрез сайтовете на община Бургас и фестивала, така и по радиостанциите в страната.

Новост е, че песните могат да бъдат изпълнени, както от популярни и наложили се през годините, така и от талантливи млади изпълнители. Те ще бъдат изпълнени на живо в съпровод на фестивалния оркестър, който ще включва освен ритъм и брас, и щрайх секция.

Другата съществена промяна е свързана с отпадане на SMS – гласуването. Най-добрите песни ще бъдат определени от 6-членно жури и гласуване от публиката в самия Летен театър, която се явява като седми член на журито.

Организаторите се надяват с този нов регламент да провокират авторите да напишат нови български песни, които ще станат любими на поколения българи, както най-големите хитове, съзададени на фестивала през годините.


Подобни публикации