17

апр

ribbon

Японските вишни в Бургас цъфнаха

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Пролетта дойде и за трите японски вишни в Бургас. Сакурите пуснаха първите си цветове днес. Преди няколко години те ляха засадени до местния клон на банка “Токуда” по повод официалното му откриване.

Предполага се, че името “сакура” е развитие на думата “сакуя” (цъфтеж, цъфтене) от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, която има храм-гробница на върха на планината Фуджи. Това дълго име буквално преведено означава “принцесата на дърветата-цветя”, защото в онези дни в Япония, “цвете” не означавало друго освен вишнев цвят. Тази принцеса била наречена така, защото легендата разказва, че била паднала от небето върху едно вишнево дърво.

Вишневият цвят е символ на японския характер. Това е така, защото животът на самураите е бил сравняван с живота на вишневите цветове, който продължава “не повече от три дни”, но е красив и достоен. Сакура цъфти от бяло до ярко розово и в апогея на цъфтежа си представлява една невероятна гледка, създавайки силно впечатляваща атмосфера на красота и тържественост.


Подобни публикации