12

юни

ribbon

Чакат пари от ЕС за ремонт на бургаската гара

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Национална компания „Железопътна инфраструктура” очаква от Европейската комисия одобрение за финансиране на подготовка на проекти, които са приоритетни за изпълнение през следващия програмен период 2014-2020 год., сред които е и ремонтът на жп гара Бургас, съобщават от компанията.
Един от символите на Бургас – жп гарата е построена в сегашния си вид през 1929 г. и е обявена за архитектурен паметник. По нейния план, дело на архитектите Никола Костов и Кирил Маричков, е построена и железопътната гара във Варна.

Бъдещият ремонт няма да променя фасадата, но изцяло обновен с медни елементи ще бъде покривът. Ще бъдат възстановени гаровият ресторант и търговската зона, предвижда се реконструкция на чакалнята и монтирането на модерни информационни табла.
Европейски пари ще се чакат и за модернизация на жп линиите София-Септември, София-Драгоман и София-Перник-Радомир и др. Засега Европейската комисия е одобрила всички големи проекти на НКЖИ, като общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „ Транспорт” е в размер 882 млн. лв.


Подобни публикации