16

сеп

ribbon

Укрепват поредно свлачище в Морската градина

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Вицепремиерът Цветан Цветанов и кметът на община Бургас Димитър Николов дадоха днес официален старт на строително-ремонтните дейности по укрепване на ската между Казиното и Летния театър, намиращ се в историческото ядро на Морската градина в Бургас.Укрепителните дейности, финансирането за които е осигурено с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, ще спрат свлачищните процеси в района.

Преди две години със средства, осигурени по европейски проект, беше укрепен скатът под Летния театър. След активизиране на свлачището, югоизточно от паметника на Теохар Бакърджиев, още през месец февруари 2010 г. община Бургас със собствени средства извърши аварийно укрепване на част от него. Ремонтът, който стартира днес, ще осигури трайно укрепване по цялото протежение на активизиралото се свлачище, което е с дължина 120 метра.
Основните строително-ремонти дейности, които ще бъдат извършени, включват: изграждане на укрепваща конструкция – продължение на аварийната, но с монолитна подпорна стена; повърхностно отводняване на горната алея и понижаване на подпочвените води чрез изграждане на дренажна система; вертикална планировка на ската и изграждане на контролно-измервателна система, която ще следи за евентуални деформации по укрепващата конструкция.
Укрепването ще бъде изпълнено в срок от 235 календарни дни, а сумата за ремонтните дейности е в размер на 624 727 лв. Изпълнител на обекта е ДЗЗД „БТ – Бургас“.


Подобни публикации