3

окт

ribbon

С поне 2 милиона ще спасяват църквата “Св. Св. Кирил и Методий”

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Повече от два милиона лева ще струва възстановяването на бургаския катедрален храм “Св. Св. Кирил и Методий”. Църквата ще бъде затворена и недостъпна през следващите две-три години, каза Добрин Ефремов, консултант по проекта за укрепване и възстановяване на стогодишната сграда, предаде БНР. Преди 6 месеца при строителството на подземен паркинг на метри от храма сградата започна да пропада, а южната и северната стена се разцепиха от пукнатини.

Възстановяването на храма ще бъде извършено по нова модерна технология, която се прилага за първи път в България. Очаква се средствата да бъдат осигурени от банката-възложител на проекта за подземен паркинг.
Най-големият бургаски храм “Св. Св. Кирил и Методий” има над стогодишна история. През 2008 година беше завършено цялостното му ремонтиране и реставриране.
Миналата седмица Сливенската митрополия предупреди, че бургаският храм е получил сериозни конструктивни повреди, поради което има реална опасност от неговото пълно срутване. Тя поиска да бъде потърсена отговорност за строителството на подземния паркинг, както и осигурени средства за бързото възстановяване на храма.


Подобни публикации