10

юли

ribbon

С персонален код НАП ще бори сивата икономика

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Информационна кампания на КТ „Подкрепа” и ТД на НАП – Бургас стартра днес за популяризиране на персонален индитификационен код /ПИК/, с който всеки може да провери дали е бил осигуряван от работодателя си и върху каква сума. Същестувването на кода не е нововъведение, но масовот му използване ще удари по сивата икономика, се надяват от НАП.

„Много от негативните последици въобще понякога се дължат на незнание и неинформираност. Чрез кода се получават три много важни информации – какъв е размерът на осигурителния доход, върху какъв доход е осигуряването и има ли сключен трудов договор,”, подчерта днес пресаташето на ТД на НАП-Бургас Христо Узунов. Според него не са малко случаите, в които данъчните служители при проверки се натъкват на крещящи противоречия и неспазване на закона.
Кодът се издава много бързо от салона за обслужване на НАП за не повече от 10 минути. Той трябва де се получи лично, но заявка може да се подаде по пощата чрез заявление по образец. Ако персоналният код се изгуби, трябва незабавно да се информира Агенцията по приходите, за да не се възползва някой друг от конфиденциалната информация.


Подобни публикации