4

апр

ribbon

С билборд в Бургас кардиолози искат оставки

Националните консултанти лобирали за болници, които им плащали по 42 000 лева месечно

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Българският кардиологичен институт поиска оставката на здравния министър д-р Стефан Константинов с билборд. Билбордът е монтиран в Бургас на централния булевард „Стефан Стамболов”, между Второ РПУ и кръстовището на „Технополис”, съобщиха от БКИ, в който влизат четири кардиологични болници. Освен оставката на министър Стефан Константинов, се иска и тези на подчинените му Гергана Павлова, Юлия Джоргова и Божидар Финков.

Последните двама са национални консултанти по кардиология, по чиято „препоръка” драстично са орязани средствата за инвазивна кардиология, а животоспасяващи модерни процедури са ограничени до 8 на ден. Гергана Павлова е бивша служителка на „Софарма”, която също е в драстичен конфликт на интереси като своите двама колеги.

Причината за въвеждането на този абсурден стандарт, който лишава хиляди пациенти от животоспасяваща навременна помощ, са личните интереси на националните консултанти, твърдят от БКИ. Те получават по около 42 000 лв. официално декларирани заплати на месец от определени болници и имат интерес потокът от пациенти да бъде насочен към тях. Средствата са изцяло от публични средства за здравеопазване – здравните осигуровки на милиони българи.

Всичко това е подробно изписано на билборда, за да могат пациентите да знаят кой „източва” бюджета на здравеопазването, като в същото време ограничава достъпа им до модерна медицинска помощ.

Според БКИ четирите болници са най-предпочитани от българските пациенти. “Само за три години – от 2008-ма досега, смъртността от инфаркт в страната е намаляла с 50%, благодарение на инвазивните процедури, извършвани в тези болници. Бургазлии, които са спасени в болницата в Ямбол, могат да свидетелстват за всичко това. Но болниците на БКИ се явиха сериозна конкуренция на двамата национални „консултанти”, техните доходи спаднаха драстично и поради тази причина те посъветваха здравния министър да въведе абсурдния стандарт по инвазивна кардиология, свеждащ процедурите до 8 на ден. За същото е сигнализиран и здравния министър, но отговор от него все още няма. Затова се принудихме да потърсим широка публична подкрепа с билбордове, от които призоваваме здравния министър да подаде оставка, а българите да получат справедливо право на достъп до медицинска помощ там, където те самите решат!”, твърдят от организацията.


Подобни публикации