24

фев

ribbon

Съдовите протези вече са рутинни в МБАЛ-Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

По шест байпаса на месец се поставят в Отделението по съдова хирургия в Бургаската болница. То е открито от 1 номеври миналата година, а негов  началник е д-р Валентин Василев. Откакто отделението е възстановено в структурата на МБАЛ-Бургас, екипът на д-р Василев е поставил успешно близо двадестина байпаса. В отделението освен д-р Василев работят още 4-има хирурзи.

“Най-честите байпаси на на бедро – това за нас е рутинна операция, която извършваме много често. В никакъв случай не може да се твърди, че в Бургас това не се е правело досега”, коментира д-р Валентин Василев.

Байпасът представлява съдова протеза, която се поставя на кръвоносния съд на бедрото, за да осигури добро кръвоснабдяване на долните крайници. Подобна манипулация се налага при хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК). Това е хроничен недостиг на кръв, доставяна от артериите към даден крайник поради запушване или стеснение на артерията или някой клон на тази артерия.

“По-сложните байпаси се поставят в корема на пациента – имаме и такива манипулации, но те са извършвани миналата година. От началото на тази поставяме най-вече байпаси на бедрото”, добави още д-р Василев.

От началото на месец март към екипа по съдова хирургия в Бургаската болница ще се присъедини и специалистът д-р Огнян Матков, който има богат опит в областта на съдовата хирургия.

В момента всички легла в отделението са запълнени. Пациентите са от Бургас, Ямбол и Сливен, има и болни от други области на страната.

От началото на годината МБАЛ Бургас има сключен договор със здравната каса за всички пътеки по съдова хирургия и пациентите не заплащат нищо.


Подобни публикации