25

ное

ribbon

Софиянци злобеят срещу “Черноморец”

Сайт “разпродава” отбора заради скандалите в “Петрол холдинг”

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

“Последните събития в „Петрол рефлектират върху “Черноморец – Бургас” така, че все още сме без загуба и се надявам да продължим тази серия. Това са проблеми между акционерите в „Петрол”, а ние сме друга структура. Единственото, което можем да направим, е да продължим да побеждаваме”, заяви Красимир Балъков на пресконференция.
Повод за въпроса беше сканадалът около борда на компанията “Петрол холдинг”, започнал още през лятото и продължил досега.
На специална пресконференция прясно отстраненият директор от Агенцията по вписванията Боян Терзиев направи шокиращи изявления.

“Длъжностните лица по вписванията са лицата, които съгласно Закона за Търговския регистър вписват, заличават и възстановяват фирмите. От понеделник срещу мен беше образувано дисциплинарно производство и заради това бях отстранен от длъжност. Беше ми запечатан кабинетът, взет компютърът и служебният телефон. Като юрист ще направя всичко възможно и ще се защитя по съответния съдебен ред.”заяви на пресконференцията временно отстраненият от длъжност директор на Дирекция “Длъжностни лица по вписванията” в Агенцията по вписванията Боян Терзиев, цитиран от агенция КРОСС.

Ð’ същото време акционерът в “Петрол холдинг” Митко Събев поиска оставката на шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Причината е, че тя била издала удостоверение, с което борда на компанията е сменен. На мястото на Събев, Орлин Тодоров и Стоян Кръстев са избрани Иван Шестак, Йосиф Арутюнян и Иван Кутевски. Последният, като изпълнителен директор, е изпратил писмо до банките, в които “Петрол-холдинг” има сметки с нареждане да не се извършват действия, разпоредени от Орлин Тодоров.

Отстраненият Боян Терзиев заяви, че Николова е давала ясни указания за вписването на борда на директорите на „Петрол холдинг”. Той заяви, че Николова е заплашвала с дисциплинарни уволнения длъжностните лица по регистрация, ако не изпълнят устните й указания.

Използвала е името на правосъдния министър Маргарита Попова и на други високостоящи лица при налагането на волята си. Николова е образувала дисциплинарни производства на две длъжностни лица.

Според Терзиев, Николова е издавала устна заповед по пълното произнасяне по партида „Петрол” в събота – 23 октомври, като подчерта, че длъжностните лица са стояли до 22.30, за да впишат тази партида. На въпрос какъв натиск е оказвано лично върху него, Терзиев разказа хронологията на историята, като се спря ден по ден. “От разговора, който имах с г-жа Николова, стана ясно, че след разпореждането на Софийския апелативен съд длъжностните лица „не трябва много да умуват”, а да изпълняват решението за „Петрол Холдинг”.

Според Терзиев министърът на правосъдието Маргарита Попова го е извикала в кабинета на Христо Ангелов и без всякакво предисловие му поискала оставката. След това разговорът продължил с Жанета Петрова и Христо Ангелов, „където бях обвинен, че взимам страната на Митко Събев”. Терзиев заяви, че не познава този човек, това същото е казал и пред двамата заместник министри. Бил е разпитван дали има нещо общо с ТИМ, дали се познава с бившия министър Миглена Тачева, но той е заявил, че нито тя, нито някой от нейно име го е молил за съдействие.

Реално проблемът е следния: през месец юли е подадено заявление в Търговския регистър към Агенция, с които заявления се иска вписването на нов борд на директорите на „Петрол Холдинг” АД и съответно промяна на седалището му от Варна в София.

“Преди да се произнесем по това действие в системата има решение на Варненския съд, с което се разпорежда спирането на вписването. Това определение подлежи на незабавно изпълнение, след което ние спряхме вписването в Търговския регистър. След което започна една безкрайна сага между страните.

Определението на Софийския апелативен съд е резултат от обжалване, но не пред варненския съд, а пред СГС, който се произнася, че не е компетентен. Определението след това е обжалвано пред Софийския апелативен съд, който дава указание на Агенцията да се произнесе по спрените две заявления. Длъжностното лице по регистрация обявява само, че такова определение на САП съществува. Ние не коментираме самият акт, само съобщаваме, че е невъзможно да изпълним определението на съда.”, заяви Терзиев.

В Търговския регистър има страшно много партиди и конфликтни ситуации, каза Терзиев, но при нито едно от тези конфликтни дружества не е създаден подобен прецедент. Според него двата съда са постановили актове, които взаимно се изключват, това поставя длъжностните лица пред неразрешима дилема.

По устното нареждане на Виолета Николова, длъжностните лица се явили на работа в събота, при условие, че ще бъде издадена заповед за това. След като такова нареждане не е било издадено, хората отказали да извършват вписването.

Следва писмо до премиера, подписано от 55 човека, до министъра на правосъдието и до изпълнителния директор на Агенцията и отново разговори с Николова. „От 466 хиляди вписвания това ли е най-интересната партида?”, зададе въпрос Терзиев. От Министерството на правосъдието до този момент не е проявяван такъв натиск и такъв интерес. Според него, интересът към фирмата е от ниво зам.-министър и Маргарита Попова е била подведена и не твърдя, че тя е оказвала натиск върху мен, заяви Терзиев и продължи, че 100% натиск имаше от страна на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията.

Ð’ същото време столичен спортен сайт започна да “разпродава” играчите на “Черноморец – Бургас”. Ð’ дописката се твърди, че “Пишман-капитанът на потъващия Черноморец Митко Събев ще използва последните си дни като футболен собственик, за да разпродаде част от състезателите. Трима от чужденците – Хайри, Нуньо и Борел са предложени в Германия. Предстоят преговори с Левски пък за най-перспективния роден защитник Георги Терзиев.” Към Старокин интерес проявявал ЦСКА.

Изданието нарича “футболен хибрид” бургаския отбор, победил всички софийски “грандове” и твърди, че изгоненият от България от правителството на Иван Костов руски бизнесмен Денис Ершов ще има последната дума за съдбата му.


Подобни публикации